ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

2011-04-28 18:58

 

Ερωτήσεις για συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ»

 

 

 

ΜΠΑΡΤΖΩΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ»

 

 

1) Αποτελεί καθημερινό φαινόμενο για χρέη μικρών χρηματικών ποσών να βγαίνουν στο «σφυρί» κατοικίες;

 

 

 ΑΠ. Αυτή η κατάσταση υπήρξε σε έξαρση μέχρι την ψήφιση του νόμου περί μη κατάσχεσης της μοναδικής κατοικίας του δανειοληπτών για χρέη σε πιστωτικές κάρτες και ακατναλωτικά δάνεια  και του πρόσφατου ΠΔ για αναστολή των κατασχέσεων μέχρι του ποσού 200.000 ΕΥΡΩ έως το τέλος του έτους. Όμως δεν καλύπτονται όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις κατασχέσεων για ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ που όλα έχουν ενυπόθηκες ασφαλίσεις για τις τράπεζες και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης άμεσα.               

 

 

 

 

 

2) Έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις;

 

 

ΑΠ Το τελευταίο χρονικό διάστημα των δύο ετών έχουμε μία έξαρση στις κατασχέσεις των περιουσιών των δανειοληπτών , τις οποίες οι τράπεζες έχουν βάλει στόχο και μόνο μετά την περυσινή παγκόσμια οικονομική κρίση που ήρθε και στη χώρα μας αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι λύση δεν είναι οι κατασχέσεις αλλά η είσπραξη των απαιτήσεων του,ς που μπορεί να γίνει μόνο με συνεννόηση με τους δανειολήπτες, διαμόρφωση νέων επιτοκίων και δυνατότητες περιόδου χάριτος για την έρρυθμη αποπληρωμή των δανείων τους .    

 

3) Συνήθως οι κατοικίες που φθάνουν στον πλειστηριασμό είναι μικρές ή μεγάλες;

 

ΑΠ Οι ακίνητες περιουσίες που εκπλειστηριάζονται ποικίλουν ανάλογα το «περουσιολόγιο» του δανειολήπτη σε μία γενική υποχρέωση που έχει στην Τράπεζα, αλλά αυτές των μεγάλων κατοικιών των 90 -100 τετραγωνικών μέτρων σχετικά με υποχρεώσεις από στεγαστικά δάνεια της τελευταίας δεκαετίας υπερέχουν έναντι των μικρών ακινήτων.    

 

 

4) Γνωρίζετε αν υπάρχουν δανειολήπτες που προκειμένου να γλιτώσουν το ένα και μοναδικό σπίτι τους από τον πλειστηριασμό καταφεύγουν αναγκαστικά στην πώληση;

 

 

ΑΠ Είναι μία τακτική που τακτοποιεί το θέμα όταν το ακίνητο δεν έχει υποθήκη, διότι ο νέος αγοραστής θέλει να το παραλάβει «καθαρό» όπως λέμε και δύσκολα μπαίνει στη διαδικασία της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του προηγούμενου υπόχρεου. Όμως υπάρχει και η μέθοδος της γονικής παροχής ακινήτων που δεν είναι προσημειωμένα για αποφυγή της κατάσχεσης του ακινήτου, με τους κινδύνους όμως που κρύβει μία ενδεχόμενη διάρρηξη του συμβολαίου από την τράπεζα.  

 

 

5) Δεν έχουν παγώσει οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας;

 

ΑΠ Με βάση τον ΝΟΜΟ 3714/07.11. 2008 άρθρο 5 δεν μπορεί να κατασχεθεί η μοναδική κατοικία του δανειολήπτη που οφείλει μόνο από καταναλωτικά δάνεια  και πιστωτικές κάρτες αφού ασκήσει ανακοπή μέσα σε 15 ημέρες αφότου γίνει η πρώτη μετά την επιταγή πράξη εκτέλεσης, δηλαδή μία διάταξη που όταν ο οφειλέτης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αντιδράσει, έχει χάσει την προθεσμία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να   δοθεί στον οφειλέτη η δυνατότητα να ασκεί την ανακοπή με σκοπό την ακύρωση της κατάσχεσης  τουλάχιστον μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού .Όμως αυτή η διάκριση που επιβάλει ο ανωτέρω νόμος των χρεών και των κατηγοριών οφειλετών παραβιάζει την αρχή της ισότητας άρθρο 4 Συντάγματος, διότι ξεχωρίζει τους Έλληνες οφειλέτες ανάλογα

πρώτον σε ποιους οφείλουν ( μόνο για τα πιστωτικά ιδρύματα τραπεζών) , αλλά και

 δεύτερον για ποιο λόγο οφείλουν (μόνο για καταναλωτικά δάνεια , κάρτες).

 

 

 

6)Πού οφείλεται η αδυναμία των δανειοληπτών στην αποπληρωμή των οφειλών τους στις τράπεζες;

 

ΑΠ Η ασύστολή διάθεση των δανείων και χωρίς συγκεκριμένα και ενιαία κριτήρια από τις τράπεζες οδήγησε στο φαινόμενο να πάρουν δάνεια διάφοροι δανειολήπτες που από την αρχή ήταν γνωστό ότι δεν θα αποκληρώσουν αυτά.

Η ευθύνη είναι κυρίως των τραπεζικών ιδρυμάτων , αλλά δεν αποποιούμαι και τις ευθύνες των υπερβολικών καταναλωτικών αναγκών των πολιτών που τους οδήγησε η «μανία» που επικράτησε επί μία δεκαετία. Στην πορεία αυτή όμως οι τράπεζες χρέωσαν και κονδύλια που δεν δικαιούνταν όπως των «εξόδων χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου», «εξέτασης αιτήματος δανείου», «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου» καθώς και της «ποινής προεξόφλησης» σε περίπτωση που  προεξοφλούσε το δάνειο. Μετά από πολλές δικαστικές αποφάσεις και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τη οποία κηρύχθηκαν καταχρηστικοί όροι των δανειακών συμβάσεων, η κίνησή μας με διαδικασία που κινεί εισπράττει από τις τράπεζες τα αχρεωστήτως καταβληθέντα  αυτά χρήματα και τα αποδίδει στους δανειολήπτες. Αυτό που χρειάζεται ο κάθε δανειολήπτης να κάνει είναι να φέρει τα στοιχεία της συμβάσεώς του στο παράρτημα της καταναλωτικής οργάνωσής στη Κεντρική Ελλάδα στη ΛΑΡΙΣΑ στην οδό ΚΥΠΡΟΥ 40-42 και ΤΗΛ. 2410536122 , προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία. 

 

—————

Πίσω